zipirinsan. Blogger tarafından desteklenmektedir.
RSS
Post Icon

kedi kumundan kaleler yapmak - hangi kum, hangi tuvalet?

Selam patişistler, naber?

Bugün sizlere kedi sahiplerinin ve kedi sahiplenmeyi düşünenlerin çok merak ettiği bir konudan bahsedeceğim. Biz bu kediyi alacağız, yedirip içireceğiz e güzel de, bu mırnav nereye hacetini giderecek? İşte tam burada sizlere vereceğim kedi tuvaleti brifingi ile karşınızdayım.

Kediler tuvalet eğitimi konusunda doğuştan gelen içgüdüleri sayesinde zorluk çıkarmayan canlılar. Bir kediyi, kedi kumunu götürüp şöyle bir patileriyle kumu eşelettik mi mesajı alıyorlar. Benim şimdiye kadar iki kedim oldu. Bir kere bile sağa sola işeme, halıya kaka yapma vs gibi sorunlarla karşılaşmadım. Bunda kedilerimin dişi olmasının ne kadar etkisi var bilemiyorum. Zira erkek kediler alanlarını işaretlemek amacıyla sağa sola işeyebiliyorlarmış. O nedenle ola ki bir erkek pisiyi evinize getirdiniz, özellikle ilk birkaç gün evin köşelerini kontrol edin.

Kediler eve ilk geldiklerinde, ortamı yabancıladıklarından tuvaletlerini yapmayabilirler. Tabii ki bu normal. İnsanlar bile her tuvalette yapamıyorlar. Biraz alışınca eve, yaparlar. Ama sıkı takip lazım. Zira sizin görmediğiniz bir yerlere yapmış olabilir. Kumunun yerini değiştirmek, daha az göz önünde bir yere koymak da bir çözüm olabiliyor. Kedi kumun yerini sevmediyse yapmaz. Zira kimse yol ortasında tuvaletini yapmak istemez. Mahrem bir şey. Kedim kumunun yerini yapmasına rağmen sağa sola tuvaletini yapmaktan vazgeçmiyor diyenlere çözümüm, kesinlikle dayak değil. Kokusuz temizleyicilerle o bölgeyi silin. Özellikle spesifik bir yere yapıyorsa, kedi kovucu kullanabilirsiniz. Ayak altı bir yer değilse kumu oraya koyup kurtulabilirsiniz. En olmadı, tuvaletini yaptığı yeri temizledikten sonra, orada kedinizi besleyin. Kediler yemek yedikleri yere tuvaletlerini yapmazlar.

Peki kedi tuvaletlerini nasıl seçeceğiz? Bir sürü çeşit var ortalıkta. Öncelikle, kediniz için kumları etrafa dağıtmayacak kadar yüksek, ama kedinin çıkabileceği kadar alçak bir kap bulmanız gerekli. Veteriner kliniklerinde, pet shop'larda kedi tuvaletleri satılıyor. Ama paranız yoksa, orta boy bir leğen de işinizi görür. Ben Zıpır için plastik sebzeliğin bir çekmecesini kum kabı haline getirmiştim. Ninja'nın kum kabı var.

Kum kapları, çeşitli şekillerde olabiliyor. Yuvarlak şekilli olanları köşelere koymak için belki ideal. ama dikdörtgen ve köşeler için özel yapılmış çeyrek daire şeklinde olanları tavsiye ederim. Neden derseniz, kum kabını duvara bir şekilde dayamadığımız takdirde, içinde eşelenen mırnavımız yüzünden kum kabı kayabiliyor, etrafa kumlar saçılabiliyor, evin içi kum dolabiliyor. Bir taraftan duvara dayarsak, en azından duvardan seken kumlar yine kum kabının içine dökülüyor yahut evin içine daha az yayılıyor.

Kapalı kum kapları var. Bunlar evin içine koku yaymıyorlar çok fazla. Kediciğimiz büyük tuvaletini yapar yapmaz koşup temizleyemiyorsak, kapalı tuvalet kaplarını düşünmeliyiz. Kedilerin bunların içine girmekte biraz nazlandıklarını biliyorum. Yani dünyanın parasını verip bir de hanfendi içine tuvaletini yapmazsa insan çok fena olur. Bunlar eve koku yaymıyorlar, nispeten etrafa daha az kum yayılıyor da, o koku olduğu gibi kabın içinde kalıyor. Dolayısıyla temizlemek için sağlam bir mide gerekiyor. Havalandırmalı, filtreli olanları tercih etmek lazım eğer kapalı bir kedi tuvaleti kullanmayı düşünüyorsak.

Yeterince zenginsek, otomatik kedi tuvaletlerinden alabiliriz. Bunlar kendi kendilerini temizliyorlar. Ne kadar temizleyebildikleri konusunda şüpheliyim. Ama kullananlar memnunmuş. fiyatları 400-600 tl arasında değişiyor. Klozete yahut çamaşır makinesinin giderine bağlıyorsunuz. Özel bir deterjanı ve özel kumu var. Yani bir kere para verdik artık kum derdi yok para derdi yok olayı değil. Ama birden fazla kedisi olup kum temizlemekten yılanlar bastırıp parayı alabiliyor.

O kadar param yok ama elimde küreklerle bok madenciliğinden sıkıldım diyenler için, elekli kedi tuvaletleri var. Bunları temizlemesi çok kolay. özellikle kristal kum kullananlar çok rahat eder. Fiyatları 40-50 lira arasında değişiyor.

Peki kedi kumu? Hangi kedi kumunu kullanmalıyız? Öncelikle, kedimizin sevip yapmaktan hoşnut kaldığı kumu kullanmalıyız. İri taneli ve topaklanan betonoidli kedi kumlarını öneriyorum. Yalnız her topaklanan kum kokusuz diye bir şey yok. Catsan ve Akkum'dan son derece memnun kaldım. Migros'tan aldığım Mırmır kedi kumu evet güzel kokuyor bebek pudrası gibi, ama güzel topaklanmıyor. Temizlemesi sorun.

İri taneli kum kullansak ne olur ince taneli kum kullansak ne olur? İnce taneli kumlar kakayı daha güzel kaplayıp evin bok kokmasını engeller. Ancak özellikle yavru kedilerin patilerinin arasında kalıp bütün eve yayılma potansiyeli çok yüksek. Her gün elinizde elektrik süpürgesi etraftan kum temizlemek zorunda kalıyorsunuz. İri taneli kumlar o kadar yayılmıyor eve. Çiş performansı ince taneli kumla aynı, hatta nerdeyse daha iyi. Ama aynı performansı kakada her zaman gösteremiyorlar. Kakaya tam yapışmadıklarından eğer pisimiz yapar yapmaz onları almazsak banyo kokuyor. Ama yine de Tüm evin içine koku yayılmıyor. O kadar da değil.

10 kiloluk akkum veya 10 kiloluk catsan kum bir kediye yaklaşık bir ay gidiyor. 10 kiloluk kum fiyatları 16-18 lira arasında değişiyor.

Kristal kumları ben hiç kullanmadım. O nedenle şu marka iyidir bu marka kötüdür diyemiyorum. Ancak veteriner arkadaşımın söylediğine göre, kristal kumları kullanan kedilerin idrar yolları enfeksiyonu olma riski daha fazlaymış. Zira hijyenik değil. Aynı çişin üzerine iki hafta boyunca oturuyorlar. Paketlerin üzerinde bir paketi bir ay gider yazmasına karşın, kedinizin sidikliliği oranında kullanım süresi 2 haftaya kadar düşüyormuş. Koku yapma oranı topaklanan kumlarla aynıymış.

Kedi kumunu ne sıklıkta temizlemeliyiz? Pisicik her çişe gittiğinde peşinden koşacak halimiz yok. Sağlıklı bir kedi, günde bir kere kakasını yapar. Dolayısıyla o yapar yapmaz günde bir kere kedi kumunu temizlersek, sorunumuz da olmaz. Oldu ki kedimizi yalnız bıraktık, yahut işimiz çıktı temizleyemedik, o zaman bunun son kullanma tarihi nedir derseniz derim ki en fazla 3 gündür. Üç günde tüm kum dolar ve kedi de zaten ikinci günün sonundan itibaren kum dolduğu için çok sıkışmadıkça tuvalete gitmemeye başlar. Kumumu temizle diye paçanızdan çekiştirebilir, kum küreğini ağzına alıp size getirebilir. Benim kedim hep bunları yaptı. Çok akıllı bir kızım var. Bazı kediler kumun pis olmasını protesto amaçlı halıya sıçabiliyorlarmış. Ancak bu henüz benim başıma gelmedi. Kum küreğini getirince, eşek olmadığımdan kalkıp temizledim =)

Kedi kumları ve kum temizliği konusunda ilerde başka pratik bilgilerimle karşınızda olacağım. Esen kalın.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 yorum:

kuru dedi ki...

bir çok kedi kumu çeşidi bulunmaktadır. Sizlere önerebileceğim en kaliteli kokulu ve çeşitli ürünler için https://www.kurumama.com/kedi-kumu burayı rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz.

Yorum Gönder