zipirinsan. Blogger tarafından desteklenmektedir.
RSS
Post Icon

Maya'nın başına gelenler ve Suadiye Veteriner Kliniği Suçlaması

Geçen hafta http://turkey.myletsadopt.com/ adresinde yayınlanan üzücü ve sinirlendirici haberi hepimiz okuduk. Söz konusu kliniğin veterinerlere lanet yağdıranlar, internet üzerinden linç kampanyaları aldı başını gitti. Gerek letsadopt sitesini sadece ismen bilme düzeyinde olduğum, gerekse kimseyi bilip bilmeden linç etmek istemediğim için ay çok tepkim geldi şeklinde bir yazıdan kaçındım. Sanırım kedi konusundaki alaylı uzmanlığımdan ötürü bu konuda  yazacaklarımın çok önemli olduğu söylendi. Ben de olasılıklar üzerinde kafa yordum.


Bazıları hayvanını neden kliniğe bırakıp gidiyor, başına bir şey gelmesinden hiç mi endişelenmiyor gibi tepkilerle geldi. (Bana bunlarla gelmeyin.) Kedilerimi götürdüğüm ve kanka düzeyinde ilişkide olduğum kliniğe uğradığımda bazen teknisyen olan kankam traş yapıyor ya da yapmaya hazırlanıyor oluyor. Kedi olsun köpek olsun aram iyi, ben de yardıma giriyorum. Böyle yancı olarak bir sürü traşa girdim. Köpekleri çoğunlukla sakinleştirmek gerekmiyor, en azından ben denk gelmedim. Sevip sohbet edince hayvancıklar zaten mutlulukla oluyor traşlarını, bir kere traş olmaya alışınca köpekler için tüy dert. Benim yaptığım yardım da başını okşa, sohbet et, pati tut gibi işlerden oluşuyor. Belirli poziyonlarda severek arkadaşımın işini kolaylaştırıyorum ya da ben mutlu olayım diye o öyle diyor. Kedilerde ise tüy kesim vakti tam bir travma, pofur güzel bir kediyken birden dımdızlak kalmak kolay değil elbette. Bu nedenle kedilere sedatif yani gevşetici bir ilaç yapılıyor. Traş bittiğinde de ayılması için başka bir ilaç uygulanıyor. Bunların dozları kedinin kilosuna göre ayarlanıyor. 


Şimdi olasılıklar:


+ Kedinin klinikte zarar gördüğüne dair ihtimaller:


Letsadopt'ın bir karalama sitesi olduğunu iddia eden ve kara listelerinde kendisinin bile olduğunu iddia eden birisi kediyi bayıltmadan önce kaçırmış olabilecekleri, tutmaya çalışırken duvar kenarına tekme ile sıkıştırmış olabilecekleri olasılığından bahsetti. Bu şekilde yakalanmaya çalışılan kedi gördüğü olmuş kliniklerde.


Şimdi bu doğrudur değildir ama bir tekme ile kedinin diyaframının yırtılması için kedinin o tekme ile epey bir uçması lazım, yani tutmak için atılan tekmenin elbette hayvana zarar vermekle beraber diyafram yırtığına sebep olması imkansız. Bunu geçtik.


Traş esnasında veya enjeksiyon esnasında kedinin hayvan gibi üzerine çullanma: Ne yaparsanız yapın kedinin diyaframını yırtacak kadar bastırmanız mümkün değil, geçtik.


Kedinin kaçıp klinik dışına fırlaması ve araba kazası geçirmesi, üzerinden otomobil geçmesi vs... olası. 


Kedinin enjeksiyon ve traştan kaçmak için dolapların üzerine çıkıp sert bir şekilde düşmesi: olası. 


Yani klinikte zarar görmesi ancak son iki ihtimal dahilinde mümkün.


+Kedinin klinik dışında zarar gördüğüne dair ihtimaller:


Traş Öncesi:
Kedide zaten bu diyafram fıtığı oluşmuştu, sahipleri fark etmedi. Sedasyon sırasında kullanılan(Bu arada Seda'nın neden miskin olduğunu etimolojik açıdan anlıyoruz, değil mi?) ilaçlar yukarıda da belirttiğim gibi solunumu etkilediğinden belirtiler arttı, yoksa kedide zaten diyafram yırtığı vardı ama fark edilmemişti. Zaten iranlar miskin hayvanlar, çok olası öncesinde fark edilmemesi.


Peki öncesinde ne oldu da bu oldu? Hayvan evin içinde dolap tepesi gezintisi yaparken yüksek bir yerden düşmüş olabilir, sahip bunu görmüş veya görmemiş olabilir. 


Hayvan evden dışarı kaçmış ve trafik kazası geçirmiş veya uçuran tekme yemiş olabilir. 


Traş Sonrası:


Sedatif etki geçerken hayvancıklar bir sersem olur biliyorsunuz, evde sarhoş sarhoş yürürler ve o hallerinde dahi kendilerini birer atletizm şampiyonu zannederler sıpalar. İşte bu esnada sahip tanıklığında veya tanık olmadığı bir esnada (gerçi ikincisi zor biraz) bir yerlere tırmanmaya kalkıp hala sersem olduğu için düşmüş olabilir. 


Yazılana göre klinik önce suçu kabul ediyor, ertesi sabah da kediniz huysuzdu deyip sorumluluğu almaktan vazgeçiyor. Bunun doğruluğunu nasıl ispatlayacağız? Dolaylı konuşmalarla bir hükme varmak en basiti ile adil değil. Bu bir veteriner kliniği karalama kampanyası olabilir, klinik bunu ispatlayana kadar biter zaten. Sahip ve veteriner arasında fiyat konusunda bir anlaşmazlık olabilir, veteriner belirli bir ücretin altına inmeyi reddeder,  kedinin durumundan istifade ile böyle bir çamur kampanyası başlatılmış olabilir. 


Hiç tanımadığım insanlar konusunda hülelayn diye atlamadan hep bir çekingenlik payı koyarım, bu da adil davranma adına tercih ettiğim bir tavır. Şimdi olasılıklar böyle iken ve suçun tam olarak kimde olduğunu kesin olarak ispatlayamazken, sahibin, kliniğin veya veterinerin ipini çekmeyi doğru bulmuyorum. Sahibe yüklendiğimi düşünenler olabilir ama ben ne sahipler gördüm, keşke olmasalardı... 


Her koşulda olan kedi Maya'ya oldu, kediciğimize büyük geçmiş olsun, Pırtık gibi toparlayacak umarım. Kendisine mırıllarımızı sunarız. 


Berte Kedi Ekibi adına Lali Berte

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder